„Fără sportivi flămânzi, va fi greu!”, susţine Nick Bollettieri

Celebrul antrenor american Nick Bollettieri a afirmat că „fără sportivi flămânzi, va fi greu” pentru tenisul american, care nu are niciun reprezentant în optimile de finală ale turneului masculin US Open, ce se desfăşoară în aceste zile la arenele Flushing Meadows, pentru al doilea an consecutiv, informează AFP.

„Eu nu cred că va mai exista o perioadă la fel de înfloritoare ca în anii ’70, 80 sau 90”, a avertizat reputatul antrenor în vârstă de 83 de ani, care a format jucători celebri precum Andre Agassi sau Jim Courier.

„Toată lumea joacă tenis astăzi. Nu doar SUA şi vreo alte cinci ţări, ci toată planeta! Când compari salariul mediu al unui jucător din fotbalul american, care este de 1,4 milioane dolari pe an, cu costul mediu al cheltuielilor anuale ale unui jucător de tenis profesionist, care este de 150.000 dolari, atunci înţelegem de ce tenisul nu mai este la fel de atrăgător. În Statele Unite, tenisul rămâne un sport foarte scump. Părinţii văd în presă că unii jucătorii de fotbal american sunt plătiţi cu 10 milioane de dolari pe an, jucătorii de baschet cu 20 milioane, jucătorii de baseball cu x milioane. Atunci le vine greu să înţeleagă de ce trebuie să plătească 150 sau 200 de dolari pentru a închiria un teren de tenis şi pentru a plăti un antrenor, iar asta îi descurajează pe mulţi”, a precizat Bollettieri, pentru a explica declinul pe care îl traversează tenisul american, care a dominat mult timp ierarhia mondială aşa cum dovedesc cele 52 de titluri de Grand Slam adjudecate de jucătorii din SUA.

„Oare vom mai avea o nouă perioadă la fel de înfloritoare ca în anii ’70, 80 sau 90, cu Sampras, Agassi, Courier sau Michael Chang? Nu cred. Eu cred că noul centru de antrenament pe care USTA (federaţia americană de tenis) este pe cale să-l construiască la Flushing Meadows şi unde intenţionează să pregătească tineri jucători va ajuta, sunt sigur. Dar va lua timp. Trebuie să-i îndreptăm către tenis pe tinerii cărora le este foame, pentru că fără sportivi flămânzi, va fi foarte greu! Dacă aş fi responsabil cu dezvoltarea, aş lansa o acţiune de descoperire de talente la nivel naţional, la băieţi şi fete, şi i-aş selecţiona pe cei mai mari şi mai puternici. Înălţimea medie a jucătorilor de acum este de 1,90 m în circuitul masculin şi de 1,78 m la fete. Eu aş lua 20 de băieţi şi 20 de fete, aş lucra cu antrenorii lor, i-aş pune în acelaşi centru şi aş plăti pentru tot! Pentru că eu cred că atunci când îi reuneşti pe cei mai buni dintre cei mai buni, există o emulaţie”, a conchis Bollettieri, proprietarul academiei de tenis care îi poartă numele şi la care s-au format jucători de excepţie, precum Agassi, Courrier, Monica Seles, Mary Pierce etc.

Ultimele stiri tenis


Vezi clasamentele jucatorilor favoriti pentru saptamana in curs: Clasament ATP si Clasament WTA

-->

Sectiune: stiri tenis

Tags: