US Open-ul, la final >> Serena si Marin, campionii merituosi

Au pornit la linia de start cei mai buni 256 de tenismeni ai momentului, dar au ramas in final cei mai buni doi: Serena Williams si Marin Cilic. Ei sunt campionii din 2014 ai US Open-ului. Au trecut de doua saptamani grele si, in final, au ridicat trofeul deasupra capului.

Serena, file de … istorie

Multi au considerat momentul de ratacire de la Wimbledon al Serenei ca punctul final al unei cariere stralucite. Doar ea stia insa ce se intampla cu ea si ce isi doreste pe mai departe. A luat o pauza, s-a relaxat, si-a pus ordine in ganduri si a revenit pe teren. Cu motivatie si dorinta de a demonstra ca poate castiga un alt trofeu de Grand Slam. Iar lucrurile s-au legat pentru americanca. S-a impus la Stanford si Cincinnati, si a pierdut in semifinale la Montreal in fata surorii sale, Venus. Intra astfel in cursa pentru trofeul de la US Open ca principala favorita nu doar pe hartie, cat si ca forma de moment. Si a dominat turneul. A castigat toate cele sapte meciuri in minimum de seturi, o performanta greu de realizat: „Este cu adevarat special pentru mine sa castig al 18-lea trofeu de Grand Slam la New York. Nu-mi puteam dori mai mult„, a spus Serena Williams la cateva momente dupa triumf.

Caroline Wozniacki, adversara din finala si una dintre cele mai bune prietene ale Serenei, a recunoscut superioritatea americancei din acest meci: „O felicit pe Serena pentru aceasta victorie. A meritat cu adevarat sa castige. Este o campioana desavarsita si un model pentru mine atat pe teren, cat si in afara lui„.

Aceasta performanta a Serenei Williams ii contureaza si mai mult locul in paginile de istorie ale sportului alb:

  • a ajuns la al 18-lea trofeu de Grand Slam din cariera, in proba de simplu
  • a cucerit al 3-lea titlu consecutiv la US Open ( si al 6-lea din cariera)
  • a incasat cel mai mare premiu din istoria tenisului, atat la fete, cat si la baieti- 4 milioane de dolari

Serena Williams: „A fost un moment incredibil pentru mine. Sa joc si sa castig toate acele meciuri in sezonul de vara m-au ajutat sa-mi recapat increderea in fortele proprii. Aveam nevoie de incredere si de o stare de calm. M-am antrenat foarte intens in toata aceasta perioada, iar toate aceste lucruri s-au vazut si in finala„.

Momentul lui Marin

A fost turneul lui Marin Cilic. Chiar daca tenismenul din Croatia intra in aceasta competitie fara prea mari sanse la accederea in fazele finale, prin prisma rezultatelor nu tocmai grozave in sezonul de hard american, s-a dovedit, intr-un final, ca forma de moment este cea care conteaza cel mai mult. A servit multi asi, a fost mult mai constant pe parcursul celor doua saptamani decat ceilalti contracandidati, si, cel mai important, a atins varful de forma exact in momentul optim : sferturi-semifinala-finala. A trecut de Berdych in sferturile de finala, l-a trimis acasa pe Federer in faza semifinalelor, pentru ca aseara sa nu-i dea nicio sansa japonezului Kei Nishikori: „Totul a mers de minune pentru mine in meciul de astazi. Pentru toti ceilalti jucatori care muncesc din greu este un semn, o speranta, ca daca te antrenezi mult, lucrurile vor fi rasplatite la un moment dat„, a declarat Cilic imediat dupa finala.

Superioritatea croatului a fost recunoscuta intr-un mod fair-play si de oponentul sau, Kei Nishiori : „A jucat fantastic astazi, iar eu nu am putut sa-mi fac jocul meu. Este dureroasa aceasta infrangere, insa sunt multumit cu prima finala de Grand Slam pe care am atins-o. Am avut doua saptamani in care m-am simtit foarte bine la Flushing Meadows„, conform usopen.org

Prin acest triumf, Marin Cilic stabileste cateva borne importante pentru tenisul din tara sa:

  • a devenit al cincilea jucator din era Open care a castigat un turneu de Grand Slam fara sa cedeze niciun set in ultime trei runde ale competitiei(sferturi-semifinale-finala)
  • este primul campion la US Open din 2002 incoace care triumfa nefiind clasat in primii zece sportivi ai lumii
  • a devenit primul tenismen croat dupa Goran Ivanisevic, in 2001, care se impune intr-un turneu de Grand Slam

Marin Cilic: „Echipa mea mi-a adus ceva unic in joc, in special Goran Ivanisevic. Am lucrat intens in tot acest an de cand suntem impreuna, dar cel mai important mi-a insuflat placerea de a juca tenis si de a ma bucura de fiecare data cand ies pe teren. Cred ca acest lucru s-a vazut la New York si am reusit sa-mi etalez cel mai bun tenis al meu

9 este pozitia pe care va urca Marin Cilic dupa acest rezultat, egalandu-si cea mai buna clasare din cariera

Redactor: Alexandru Andronache

Ultimele stiri tenis


Vezi clasamentele jucatorilor favoriti pentru saptamana in curs: Clasament ATP si Clasament WTA