Sistemul de punctaj

15, 30, 40 … game! Pentru mare parte dintre noi, sistemul de punctaj din tenis este o enigma. Intrebarea de pe buzele multora este: De ce acest scor si nu unul mai simplu: 1, 2, 3? Ei bine, se pare ca aceasta enigma nu este pe deplin rezolvata nici de specialistii din tenis. Cert este un lucru: francezii sunt initiatorii sportului alb!

jeu-de-paumeSistemul de punctaj, teorii si intrebari

Cat despre modalitatea de punctare, sunt mai multe teorii. Prima, cea care inradacineaza tenisul in Franta medievala, ne arata ca acest sport provine din cel numit cu mult timp in urma „jeu de paume”, doar ca nu se lovea mingea cu racheta, ci direct cu palma. Aici, terenul avea 45 de picioare lungime de fiecare parte, iar la fiecare punct castigat, jucatorul avansa 15 picioare. Apoi, inca 15 picioare, iar scorul devenea 30-0. Pentru ca inca 15 picioare l-ar fi expus la fileu, sportivul aflat la conducere nu mai inainte 15 picioare, ci doar 10, si de aici scorul de 40.

O alta teorie indica faptul ca ceasul a fost modelul initial de scor. Se castiga asa cum inainteaza minutarul pe fata ceasului: 15, 30, 45, iar la 60 … ai castigat un game. Insa, toate aceste detalii nu sunt cunoscute nici chiar de jucatorii profesionisti de tenis. Pentru ei, antrenamentele dure, alimentatia, pregatirea mentalului sunt cele mai importante pentru a acumula cat mai multe puncte in ierarhiile ATP si WTA. Acesta este si subiectul pe care il vom aborda in articolul „Cum se intocmesc ierarhiile mondiale in tenis?”

 

Redactor: Alexandru Andronache

Foto: http://en.wikipedia.org/wiki/Jeu_de_paume – Encyclopedie ou Dictionnaire Raisonné des Sciences des Arts et des Métiers. Paris: self-published monograph.