De ce tenisul este supranumit sportul alb?

Nu-i așa că ar fi interesant să aflăm de unde provine denumirea de sport alb pentru tenisul de camp? Noi credem că da, acesta fiind și motivul pentru care vă propunem, în rândurile care urmează, o incursiune în istorie, la începuturile tenisului…

Albul imaculat al echipamentelor, modă care a dăinuit până aproape de 1990, a făcut ca o bună bucată de vreme întrebarea din titlu să nu se pună. Toți jucătorii erau îmbrăcați în alb, chiar textele de regulament impunând cu strictețe această alegere. Astfel, albul a devenit culoarea specifică a tenisului, unanim acceptată. Când și cum albul a fost adoptat de tenis? Vom afla imediat…

La sfârșitul secolului al XIX-lea, tenisul era un sport destinat în exclusivitate elitelor. Fotbalul pentru săraci, tenisul pentru bogați, erao o butadă a anilor 1900. Cea mai plauzibilă teorie conferă femeilor răspunderea alăturării albului lângă tenis. Doamnele și domnișoarele din înalta societate purtau rochii și haine albe în acei ani. Albul era nuanța elitelor, iar reprezentantele sexului frumos au venit lângă fileu îmbrăcate ca pentru o mare ocazie. Albul adus de femei pe terenul de tenis a fost adoptat și de bărbați. Ani la rând, ei erau îmbrăcați pe terenul de tenis în jachetă și pantaloni lungi, de culoare albă, asemeni echipamentelor de la pelotă.

O altă explicație în susținerea albului este aceea conform căreia, în acea epocă, razele solare intrau foarte greu în contact cu pielea, cu corpul uman. Indicațiile medicale ale vremii vorbeau despre o protecție a oamenilor împotriva soarelui. Tenul bronzat nu era deloc la modă. Albul proteja foarte bine corpul de soare, așa că majoritatea sporturilor, mai ales cele în care diferențierea echipelor nu trebuia să se facă prin culoare, foloseau albul pentru echipament. Cicliștii, vâslașii, jucătorii de cricket, erau îmbrăcați invariabil în alb.

Primii care au abdicat de la albul imaculat au fost Cei 8 eleganți (The handsome eight), jucători profesioniști care aparțineau grupării lui Dave Dixon, în 1968. Arthur Ashe, tenisman de culoare, a apărut la Rolland Garros, în 1972, într-o bluză de culoare galben-pal, sfidând astfel regulile extrem de stricte de la Paris. În același an, la Wimbledon, Rosemarie Casals era obligată de arbitru să își schimbe echipamentul, din cauza unui desen colorat de dimensiuni reduse.

Treptat-treptat, televiziunea în culori, sprijinită de creatorii de modă care nu găseau suficient de atractive costumele albe, au impus apariția culorii în tenis, precum și diverisificarea coloristicii utilizate.

Echipamentul alb imaculat, în tenisul de azi, a devenit o amintire aproape melancolică. Persistă culoarea, aducând cu sine o mai ușoară identificare a jucătorilor. Tabăra celor care susțin albul echipamentului de tenis se micșorează pe zi ce trece. Cu toate acestea, tenisul rămâne, orice s-ar spune, sportul alb. Indiferent de ce culoare ar căpăta tricourile de joc, istoria și tradiția conferă tenisului statutul de sport al eleganței redată de acel alb fără pată din epoca romantică a jocului…

Vezi: stire completa

Ultimele stiri tenis


Vezi clasamentele jucatorilor favoriti pentru saptamana in curs: Clasament ATP si Clasament WTA

-->

Sectiune: stiri tenis

Tags: