In memoriam Arnulf Cucu Schmidt – posesor a 35 de titluri nationale

Unul dintre jucatorii exponentiali ai tenisului romanesc, in perioada interbelica dar si dupa al doilea razboi mondial, este Arnulf Schmidt. Alintat de catre cunoscuti Cucu, campionul tenisului romanesc ramane ca o figura aparte, careia consideram ca merita sa ii fie acordate… cateva randuri.

Arnulf Schmidt s-a nascut in 1911, la Brasov. Este unul din jucatorii romani cu cea mai prodigioasa activitate, longevitatea sa remarcabila aducandu-i numaiputin de… 35 de titluri nationale. Povestea titlurilor nationale este si ea una savuroasa, acesta fiind motivul pentru care v-o rezervam pentru… finalul articolului. Cucu Schimdt a jucat in echipa de Cupa Davis a Romaniei, incepand cu anul 1937. A facut o redutabila pereche cu Tache Caralulis. Schmidt s-a impus prin stilul sau de joc activ, modern si foarte placut. Excelent jucator de dublu, Schmidt a devenit antrenor in 1952, iar apoi capitan nejucator in Cupa Davis. Antrenor emerit si arbitru international, Cucu Schmidt a format generatii de jucatori pana la trecerea sa in nefiinta. Pe la scoala lui a trecut si reputatul jurnalist Cristian Tudor Popescu, care a jucat tenis in copilarie.

Nepotul sau, Tommy Schmidt, a organizat cateva editii memoriale pentru bunicul sau, chemand la turnee jucatori veterani.

Spuneam de Cucu Schmidt ca are in palmares 35 de titluri nationale. Cifra nu este deloc exagerata. In 1932, alaturi de Reti, Cucu castiga primul sau titlu de campion national, la dublu. Pe vremea aceea, campionatele nationale aveau o mare cautare, fiind cea mai mare competitie care se organiza in Romania. In 1935 si 1936, Schmidt triumfa si la proba de simplu. Grosul laurilor sai nationali vine insa din probele de dublu. Dominatia sa se instaureaza in 1935, cand castiga dublul masculin alaturi de Costache Caralulis. Cei trei castiga de trei ori consecutiv titlul national. In 1938, Schmidt schimba partenerul, avandu-l de aceeasi parte a fileului pe Constantin Tănăsescu. Cei doi castiga 9 titluri nationale, din care 8 consecutive. Singura sincopa a lui Schmidt dateaza din 1945, cand Tanasescu castiga alaturi de Gica Cobzuc.

In 1947, Cucu Schmidt reface cuplul cu mai vechiul sau partener, Caralulis. Cei doi castiga alte sase titluri nationale, ultimul in 1953, cand Arnulf implinise deja venerabila varsta sportiva de 42 de ani, fiind antrenor la Progresul Bucuresti.

Pleiada de titluri nationale se imbogateste datorita participarii lui Cucu Schmidt la proba de dublu mixt a campionatelor nationale. In 1934, alaturi de Nina Caracostea, maculeaza rubrica titlurilor nationale in proba combinata. Din 1935 face un dublu redutabil cu Clara Somogy, alaturi de care castiga neintrerupt, pana in 1937. Joaca apoi alaturi de un alt nume mare al tenisului romanesc, Magda Berescu-Rurac, castigand impreuna 5 titluri, din care 3 consecutive.

Din 1947 castiga alaturi de Eva Stancescu, ultima sa partenera pe podium, alaturi de care bifeaza 4 titluri nationale, ultimul in 1953. A mai castigat un titlu si in cuplu cu Constanta Siegler, in 1950.

Arnulf Cucu Schmidt este recorman absolut al titlurilor nationale castigate de vreun jucator roman. Are 35 de locuri I, la toate probele. Doua triumfuri la simplu, 19 la dublu masculin si alte 14 la dublu mixt. O cariera de exceptie, care cu siguranta merita rememorata.

Ultimele stiri


Vezi clasamentele jucatorilor favoriti pentru saptamana in curs: Clasament ATP si Clasament WTA

-->

Sectiune: stiri tenis

Tags:

tenisdecamp.ro foloseste serviciile Agentiei Nationale de Presa AGERPRES

Share This Post On