Navratilova se plânge că nu a fost la fel de bine plătită ca McEnroe de către BBC

Legenda tenisului feminin Martina Navratilova a acuzat, luni, postul britanic BBC, pentru care este consultantă ocazional, că practică diferenţe salariale „şocante”, întrucât colegul său John McEnroe a fost mult mai bine plătit decât ea, informează AFP.

Americanca susţine că este plătită cu aproximativ 15.000 de lire sterline, mai exact cu 17.000 de euro, de către BBC pentru rolul său de consultantă la Wimbledon, turneu pe care l-a câştigat de nouă ori în cariera sa.

Dar ea a realizat enorma diferenţă de remunerare când postul britanic a publicat, în luna iulie a anului trecut, sumele cu care au fost plătite cel mai mari staruri ale sale, în tranşe de câte 50.000 de lire, iar John McEnroe figurează în top cu sume cuprinse între 150.000 şi 199.999 lire sterline (între 170.000 şi 226.000 euro).

„Dacă John McEnroe nu face cumva şi alte lucruri în afară de Wimbledon, el încasează de zece ori mai mulţi bani”, a subliniat Navratilova în emisiunea Panorama a postului BBC.

Fosta campioană de origine cehă a dorit să atragă atenţia că este plătită cu mult mai puţin decât bărbaţii pentru o muncă identică.

„Este şocant. Este întotdeauna aceeaşi reţea a băieţilor… Concluzia este că vocile bărbaţilor sunt considerate a avea o valoare mai mare faţă de cele ale femeilor”, a adăugat ea.

BBC a răspuns, însă, că angajamentul lui McEnroe a „fost în totalitate diferit” de cel al fostei campioane şi că nu sunt comparabile.

Martina Navratilova a avut zece intervenţii în timpul turneului de anul trecut de la Wimbledon, unde a comentat în direct trei partide. În schimb, McEnroe a comentat integralitatea turneului (două săptămâni), cu un volum de muncă mult mai important, conform difuzorului.

Această dispută intervine în cadrul unui context mai larg de diferenţe salariale între bărbaţi şi femei în interiorul BBC, un grup finanţat din fonduri publice: 12 din cele mai mari 14 salarii ale difuzorului britanic sunt ale bărbaţilor.

Un audit comandat de BBC a pus în lumină un ecart salarial de 6,8 la sută între bărbaţi şi femei, dar „nicio dovadă de discriminare în funcţie de gen în ceea ce priveşte deciziile salariale”.

Ultimele stiri tenis


Vezi clasamentele jucatorilor favoriti pentru saptamana in curs: Clasament ATP si Clasament WTA